Over wind- en zone-energie

Waarom moet er duurzame energie worden opgewekt?

De Rijksoverheid moet ervoor zorgen dat in 2050 100% van de Nederlandse energiebehoefte afkomstig is van duurzame/hernieuwbare bronnen. Dit komt voort uit Europese verplichtingen. Op 28 juni 2019 is het nationale Klimaatakkoord gepubliceerd door het kabinet. Hierin is het doel opgenomen om tenminste 35 terawattuur (TWh) aan hernieuwbare energie op land te realiseren. De uitwerking van deze doelstelling van 35 TWh zal uitgevoerd worden in regionale energiestrategieën (RES) voor 30 Nederlandse energieregio’s. Hardenberg valt in de regio West-Overijssel. De energiecrisis heeft de noodzaak om in actie te komen nog eens versterkt. We moeten energie die we gebruiken zoveel mogelijk duurzaam opwekken. Ook Hardenberg wil hier zijn steentje aan bijdragen en in 2030 een grote hoeveelheid duurzame stroom opwekken uit zowel wind- en zonne-energie. In 2050 wil de gemeente alle energie duurzaam en fossielvrij opwekken. Om dit doel te bereiken zijn wind- en zonne-energie noodzakelijk. 

Wat is een energiepark?

Een energiepark combineert verschillende vormen van duurzame energie opwekking, in dit geval wind- en zonne-energie. Het is verstandig om niet afhankelijk te zijn van één energiebron. 

Waarom is een energiepark nodig in gemeente Hardenberg?

Hardenberg wil energieneutraal worden en zet in op energiebesparing, innovatie en opwek van groene energie. De gemeente kijkt hiervoor allereerst naar lokale initiatieven. Tegelijkertijd ervaart het lokale bedrijfsleven druk op het vestigingsklimaat doordat noodzakelijke energie steeds moeilijker beschikbaar komt. Ook zorgt de energiecrisis ervoor dat veel mensen moeite hebben met het betalen van de energierekening. Bovendien zoeken agrarische ondernemers naar nieuwe verdienmodellen: ze willen bijdragen aan het laten slagen van de energietransitie. Energiepark Radewijk biedt hier een uitkomst voor en biedt een eerlijke en betrouwbare energietoekomst voor iedereen. 


De aanpak van de gemeente voor de komende jaren is vastgelegd in het Meerjarenprogramma Duurzaam Hardenberg. In dit programma staat dat de energie die in Hardenberg gebruikt wordt, wordt duurzaam opgewekt in de eigen gemeente: 30% in 2030 en in 2050 wil Hardenberg 100% energieneutraal zijn.


Meer informatie: www.hardenberg.nl/gemeente/gemeente-vervolg/duurzaam-hardenberg/meerjarenprogramma

Hoe lang gaan windmolens en zonnepanelen mee?

Technisch gaat een windmolen 20 tot 25 jaar mee en een zonnepaneel 25 tot 30 jaar. Daarna worden ze afgebroken of eventueel opgeknapt en als tweedehands verkocht. Ook de betonnen fundering voor de windmolens en kabels die nodig zijn voor een energiepark worden daarna volledig weggehaald en de lokale situatie wordt hersteld zoals deze voorheen was.  

Zijn wind- en zonne-energie rendabel?

De kosten voor wind- en vooral zonne-energie dalen sterk de laatste jaren en de verwachting is dat deze daling in de nabije toekomst verder doorzet. Ook de efficiëntie van windmolens, maar zeker van zonnepanelen, zal verder toenemen. De kostprijs van groene stroom komt steeds dichter te liggen bij die van grijze stroom (stroom uit fossiele bronnen). Zonnepanelen op woningen zijn al zonder enkele vorm van subsidie mogelijk, mede door de relatief hoge prijs voor stroom. Ook voor grootschalige zon- en windprojecten is er per MW steeds minder financiële ondersteuning nodig. Voor wind op zee ligt het omslagpunt binnen handbereik. Daar zijn de eerste windparken zonder subsidie aanbesteed.  

Zijn er alternatieven voor wind- en zonne-energie?

Absoluut. Bij het verduurzamen van de energiemix zijn er diverse alternatieven beschikbaar. Om de Europese en Nederlandse doelstellingen op de korte termijn te behalen, kunnen we echter niet zonder wind- en zonne-energie. We zullen alternatieve energiebronnen moeten combineren om onze regionale doelstelling van 2030 en de landelijke doelstelling van 2050 te halen. Bovendien is het niet verstandig om afhankelijk te zijn van één energiebron, maar om een mix van energiebronnen te hebben. 

Krijgen windparken subsidie?

Windparken op zee worden al aangelegd zonder subsidie. Maar voor windmolens op land kan nog wel subsidie nodig zijn. De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen met bijvoorbeeld windturbines. Met de SDE++ subsidie vergoedt de overheid tot een bepaalde hoogte het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie, oftewel de opbrengsten van een windpark. De subsidie geldt voor de hoeveelheid opgewekte energie gedurende meerdere jaren. Bij de huidige stroomprijzen (niveau 2024) ontvangt vrijwel geen windpark SDE-subsidie. 

 

Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sde

Energiepark Radewijk

Wie zijn de initiatiefnemers?

De Vereniging Duurzame Energie Radewijk is initiatiefnemer van het energiepark. Ondernemers en inwoners van het buitengebied van Radewijk zijn de eerste leden. Ook andere inwoners van de gemeente Hardenberg kunnen zich aanmelden om lid te worden van deze vereniging en kunnen daarmee hun steentje bij te dragen aan het energiepark. Belangstelling? Stuur ons een bericht.

Hoeveel turbines komen er in het plan van Energiepark Radewijk?

De initiatiefnemers van Energiepark Radewijk denken dat op basis van de bestaande ruimtelijke kaders er ruimte is voor 4 of 5 moderne windturbines in dit energiepark. Dit kaartje laat zien waar turbines kunnen komen als die op meer dan 500 meter (donkergroen) of tussen de 400 en 500 meter (lichtgroen) van woningen gebouwd worden.

In welk stadium verkeert het project Energiepark Radewijk?

Momenteel bevindt dit project zich nog in de ideefase. Dit betekent dat we de mogelijkheden van Energiepark Radewijk aan het onderzoeken zijn. We vinden het hierin belangrijk om alle kansen samen met omgeving te verkennen en vervolgens keuzes te maken. Momenteel zijn we daarom in gesprek met verschillende stakeholders om wensen en ideeën te verzamelen. 

Zijn de posities van de turbines in Energiepark Radewijk bekend?

Nee. Er is een indicatie van de mogelijke posities van turbines waarbij gewerkt wordt met afstanden van minimaal 400 – 500 meter tot woningen in het gebied. De precieze posities van de turbines en het type turbine bepalen we bij voorkeur op basis van een omgevingsdialoog.

Hoeveel stroom gaat dit plan mogelijk produceren?

Als we rekenen met maximaal vijf moderne turbines dan kan Energiepark Radewijk jaarlijks maximaal 100.000 MWh produceren. Dit is het stroomverbruik van ongeveer 45.000 huishoudens.

Waar staat het proces nu (maart 2024) en wat is er tot nu toe gebeurd?

Het project is in de ideefase. Nadat we onze eerste ideeën april 2023 naar de gemeenteraad hebben gestuurd, zijn er keukentafelgesprekken gehouden met inwoners uit Radewijk. Hiernaast is geïnvesteerd in (vervolg)gesprekken met gemeente, bedrijfsleven, energiecoöperatie en andere partijen die betrokken kunnen zijn bij het energiepark. 25 januari 2024 is er een informatieavond gehouden voor direct-omwonenden (tot 1.500 meter van het energiepark) en omwonenden die zijn aangesloten bij de actiegroep ‘Geen windturbines in Radewijk-Wielen’. Met de feedback die we hebben verzameld schrijven we een participatieplan. Dit plan is, medio 2024, een van de bouwstenen wanneer de initiatiefnemers bij de provincie Overijssel een principeverzoek indienen voor de ontwikkeling van Energiepark Radewijk. 

Hoe zitten de financiën van een energiepark in elkaar en het financiële profijt?

Op dit moment zitten we in de idee-fase voor Energiepark Radewijk. De vraag hoeveel windturbines ontwikkeld kunnen worden en welk vermogen deze turbines hebben, is heel belangrijk voor het financiële plaatje. Bij het antwoord op deze vraag zijn we nog lang niet. De belofte van 90% lokaal eigendom zorgt er wel voor dat ook 90% van de opbrengsten uit het park lokaal landen. Dat komt op de vergoedingen en maatschappelijke fondsen die worden betaald. De norm bij andere parken ligt vaak op 50% lokaal eigendom.

Hoe verwacht het energiepark het plan te financieren?

In geval van een combinatie van wind en zon gaan we uit van een deel banklening en een deel eigen inbreng. Een algemene stelregel is dat 20% van de benodigde investering moet worden ingebracht door de eigenaren en 80% geleend kan worden van de bank. De bank wordt daarmee geen eigenaar, het eigendom blijft – ook met een banklening – 90% lokaal. Een energiepark heeft een verwachte levensduur van 25 jaar. Gedurende die gehele periode is alle winst dus voor de eigenaren, in dit geval 90% voor de lokale partijen. De banklening wordt in circa 15 jaar afgelost. De laatste 10 jaar van het park is er geen rente- en aflossingsverplichting meer richting banken. 

Er is beperking met aansluiting op het netwerk. Gaat het lukken met het energiepark om een aansluiting te vinden?

Ja. Denk hierbij vooral aan zogenaamde Verbruik-Achter-de-Meter-oplossingen waarbij het bedrijfsleven in Hardenberg (een deel van) het in het energiepark opgewekte elektriciteit direct verbruikt. Hoe meer het lokale bedrijfsleven zelf verbruikt, hoe minder stroom er teruggeleverd hoeft te worden aan het net. Energiepark Radewijk is al in gesprek met enkele bedrijven die veel interesse hebben in afname van lokaal geproduceerde groene stroom. 

Waarom plaatsen we de turbines niet op of bij een bedrijventerrein - waarom moet het hier?

De stroombehoefte van de inwoners en bedrijven van Hardenberg is groot en gaat de komende vijftien jaar verdriedubbelen. De bedrijven hebben onderzocht of de bedrijventerreinen ruimte biedt voor grootschalige opwek met moderne windturbines. Om verschillende (veiligheids)redenen is die ruimte niet (voldoende) beschikbaar op – of in de directe omgeving – van de huidige terreinen. 

Wie is Windunie?

Windunie verbindt mensen op weg naar een eerlijke en betrouwbare energietoekomst. De coöperatie Windunie is meer dan 20 jaar geleden opgericht om de positie van de solitaire windturbine-eigenaar te versterken en een goede prijs voor de duurzame stroom te realiseren. Windunie heeft vandaag ongeveer 300 leden die zonne- en windenergie produceren. Jaarlijks produceren onze leden ruim 1.130 GWh aan schone stroom. Daarmee vertegenwoordigt Windunie de meerderheid van windmolens in lokaal eigendom in Nederland. Met grondeigenaren, beleidsmakers en energiecoöperaties realiseert Windunie nieuwe wind- en zonneparken. Van idee tot exploitatie. Tegelijkertijd werkt Windunie aan het steeds beter koppelen van opwek en afname van groene energie. In het denken en doen van de mensen van Windunie is er veel aandacht voor inwonerparticipatie. Windunie onderscheidt zich van commerciële ontwikkelaars doordat de organisatie streeft naar 90% lokaal eigendom in de projecten waar Windunie bij betrokken is. 

Effecten Energiepark Radewijk op de directe omgeving

Zijn omwonende beschermd tegen gezondheidsschade door energieparken?

Volksgezondheid en veiligheid staan voorop. Als omwonende moet je ervan uitgaan dat de wetgever de juiste normen stelt en handhaaft en dat er geen gezondheidseffecten zijn, als bij de ontwikkeling van een energiepark voldaan wordt aan de wetgeving. Ook is de verduurzaming van energie nodig voor de volksgezondheid op de lange termijn.

Stellen de initiatiefnemers zich financieel verantwoordelijk voor de gezondheidsschade?

Dat mensen hinder kunnen ondervinden van bijvoorbeeld het geluid of de slagschaduw van windturbines is algemeen bekend. Hinder is wel iets anders dan aantoonbare gezondheidsschade. De actuele wetenschappelijke consensus is dat er geen relatie is tussen het wonen dicht bij een windturbine en gezondheid. Zo is heel recent (december 2023) nog door het Nederlands gezondheidsinstituut Nivel bekend gemaakt dat mensen die in de buurt van windmolens wonen, niet vaker met gezondheidsproblemen bij de huisarts komen dan anderen. Het gezondheidsinstituut bekeek huisartsgegevens over een periode van tien jaar (2012 - 2021).

 

Niemand, zeker ook initiatiefnemers en de vergunningverlenende overheid niet, wil dat mensen ziek worden van een energiepark. In het proces van vergunningverlening wordt heel goed gekeken naar het respecteren van de milieunormen. Als de eigenaren van het energiepark zich aan deze normen houden, is de kans op aantoonbare gezondheidsschade bij direct-omwonenden nihil. 

 

Meer informatie: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/geen-duidelijk-verband-tussen-dichtbij-windturbines-wonen-en-gezondheidsproblemen

Voor sommige mensen veroorzaakt dit plan stress. Zijn jullie je daar bewust van en hoe gaan jullie daar mee om?

De komst van een energiepark is het meest impactvol voor direct-omwonenden. De aankondiging van een plan in jouw omgeving: daar kan je stress van krijgen. Dat begrijpen we heel goed. Niet voor niets is een van de belangrijkste uitgangspunten van de initiatiefnemers dat het park een goede ‘noaber’ wil zijn. Hierom hebben we in onze communicatie veel aandacht voor direct-omwonenden en willen de initiatiefnemers hen zo goed mogelijk betrekken bij het ontwikkelen van de plannen voor het park. Als het park er komt, zijn de initiatiefnemers bereid om extra overlastbeperkende maatregelen te nemen. Hiernaast komen er financiële participatiemiddelen beschikbaar waar direct-omwonenden meer van profiteren dan andere inwoners van Hardenberg. Tegelijkertijd is het eerlijke verhaal dat de initiatiefnemers niet verwachten dat iedereen blij gemaakt kan worden. Lusten en lasten willen de initiatiefnemers zo goed mogelijk in balans brengen zodat in Hardenberg een zo groot mogelijk draagvlak voor het energiepark ontstaat. 

Wat is de norm voor afstand tot woningen?

Er worden op dit moment nieuwe landelijke milieunormen ontwikkeld voor windturbines. Het gaat om nieuwe regels voor geluid, veiligheid, slagschaduw en afstand van grote en kleine windturbines. Afstandsnormen zijn inmiddels opgenomen in de concept-normen. In het proces naar nieuwe normen is vastgesteld dat een specifieke afstand niet leidt tot een eenduidige waarde voor de geluidsbelasting en voor het slagschaduwniveau. Dat komt omdat bij zowel geluid als slagschaduw meer meespeelt dan alleen de afstand, zoals het type turbine, opstelling en windklimaat en bodemtype. De minister trekt daarom de conclusie dat het op basis van dit onderzoek voor de hand ligt om een eventuele afstandsnorm te combineren met normen voor geluid en slagschaduw. 

De nieuwe (voorgestelde) afstandsnorm is tenminste een afstand van 2x tiphoogte tot windturbinegevoelige objecten (= woonfunctie, zorgfunctie met bedden, onderwijsfunctie, kinderopvangfunctie met bedden). Uitzonderingen zijn hierbij alleen mogelijk voor zwaarwegende economische belangen of zwaarwegende andere maatschappelijke belangen, mits lokaal goed gemotiveerd. De nieuwe afstandsnorm geldt straks niet voor windmolens die voor inwerkingtreding van de nieuwe normen al waren toegestaan en al op een andere afstand staan (bestaande windturbines/windparken).

 

Meer informatie: https://www.helpdeskwindopland.nl/landelijke+milieunormen/concept+landelijke+milieunormen/default.aspx

Hoe kan worden gegarandeerd dat er geen geluidsoverlast is van windmolens?

Het energiepark kan niet garanderen dat er geen geluidsoverlast is. Geluidsoverlast is namelijk een persoonlijke ervaring die per persoon kan verschillen. Er kan wel worden gegarandeerd dat het windpark voldoet aan de wettelijke norm voor geluid.

Hoe werkt de geluidsnorm bij windparken?

Goed om te weten: de geluidsnorm in Nederland is gericht op het voorkomen van hinder in huis met gesloten ramen. Hinder die je ervaart wanneer ramen of deuren geopend zijn of wanneer je in de tuin zit, hoort daar niet bij. De wet staat dus enige mate van geluid toe, windmolens mogen een mate van hinder veroorzaken. Hoe geluid wordt ervaren, is erg persoonlijk. Wat de een herrie vindt, valt een ander amper op. 

 

In Nederland zijn er geluidsregels. Die geven aan hoe hard het geluid mag zijn, uitgedrukt in decibellen (Db). De actuele geluidsnormen voor windturbines zijn te vinden in Artikel 5.74 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (op dit moment wordt deze norm opnieuw bepaald). Voor windturbines geldt overdag de Lden (Level, day, evening, night), dit is het gemiddeld geluidsniveau voor de dag-, avond-, en nachtperiode berekend over een geheel jaar. De norm die voor windturbines geldt is Lden: 47 dB op de gevel van woningen. In de nacht geldt Lnight: 41 dB. Geluid wordt ’s avonds of ’s nachts eerder als vervelend ervaren dan overdag, omdat het dan stiller is in de omgeving. Dan mag de turbine dus minder geluid maken: de geluidsnormen zijn lager. 

 

Dit betekent dat het geluid dus theoretisch gezien op sommige momenten wat harder mag zijn, als het gemiddeld over een heel jaar maar niet meer is dan toegestaan. In de praktijk draait een windturbine bijna altijd en produceert dan een constant geluid, dus het zal niet snel voorkomen dat er korte periodes van veel geluid zullen zijn tegenover lange periodes van weinig geluid. Hierdoor is het geluid op de gevel van woningen vaak lager dan 47 dB.

 

Deze norm geldt altijd, ook als het een heel windrijk jaar is geweest. Daarnaast geldt de geluidsnorm cumulatief voor het effect van het gehele energiepark, alle turbines samen mogen de norm dus niet overschrijden op een individuele woning.

 

Zoals gezegd: momenteel werkt de overheid aan nieuwe normen op dit gebied. We verwachten dat de nieuwe normen zullen worden: 45 dB Lden / 39 dB Lnight en een extra toeslag van 5dB boven op de geluidsnorm voor tonaal geluid. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe normen precies worden vastgesteld maar wij gaan ervan uit dat het Energiepark Radewijk aan de nieuwe normen moet gaan voldoen.

 

Meer informatie: https://www.helpdeskwindopland.nl/landelijke+milieunormen/concept+landelijke+milieunormen/default.aspx

Gaan jullie bij mensen thuis langs om de geluidsnorm te bepalen?

Plannen voor het windpark worden getoetst op geluidsimpact voor iedere individuele woning. Voordat je dus een vergunning kunt aanvragen, moet je per woning de impact analyseren en aantonen dat je gaat voldoen aan de norm. Windmolens en verschillende opstellingen worden al voor plaatsing getest en onderzocht. Per type windmolen is bekend hoeveel geluid ze maken bij een bepaalde windsnelheid. Daarmee rekenen de energieparken verder. De vergunningen (en deze analyse) worden ter inzage gelegd waar ruimte is op formele bezwaren van omgeving. Voor die tijd in het proces zullen de alternatieven ook met de omgeving besproken worden.

 

Als het park operationeel is, zijn windparken verplicht om allerlei data te registreren en daarover jaarlijks te rapporteren. De regionale omgevingsdienst beoordeelt of de jaarrapportages goed zijn uitgevoerd en of het windpark zich aan alle regels houdt. Maken ze te veel geluid? Dan verplicht de milieudienst het windpark om maatregelen te nemen.

Wordt er verschil gemaakt tussen laagfrequent geluid en ander geluid?

Wetenschappelijk is aangetoond dat direct-omwonenden van windturbines hinder kunnen ondervinden van geluid, slagschaduw, obstakelverlichting en trillingen. Windmolens veroorzaken geluid en kunnen laagfrequent geluid produceren. Laagfrequent geluid (LFG) is geluid met een zeer lage frequentie, tussen de 20Hz en 100/125Hz. Bijna alle geluidbronnen produceren een combinatie van ‘gewoon’ geluid en LFG. De voornaamste bronnen van LFG zijn wegverkeer, railverkeer en vliegverkeer. Ook airconditioning, mechanische ventilatie en dus ook windturbines zijn bronnen van LFG. In de geluidsnorm die geldt voor het toegestane geluid van windturbines is de productie van LFG meegenomen. Qua gezondheid stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat klachten die genoemd worden in relatie tot LFG zijn hoofdpijn, concentratieproblemen, geheugenproblemen, verminderde prestaties, hartkloppingen, problemen met het hart en/of de luchtwegen, duizeligheid en evenwichtsverlies. Vervolgens concludeert RIVM dat van deze klachten de link met LFG niet met wetenschappelijk onderzoek is bewezen. Kortgezegd: de huidige wetenschappelijke consensus is dat het geluid dat windturbines produceren op zichzelf niet ziekmakend is. In de nieuwe normen komen geen specifieke normen voor LFG. Uit alle onderzoeken blijkt dat dit niet leidt tot een beter beschermingsniveau van de omgeving. In de nieuwe normen wordt wel een geluidstoeslag van 5 dB Lden toegevoegd voor hinderlijke tonaliteit.

Veroorzaken windmolens slagschaduw?

Ja windmolens veroorzaken slagschaduw. Doordat de zon tegen de wieken van de windmolen schijnt ontstaat er schaduw. Doordat de wieken bewegen, beweegt deze schaduw ook. Dit noemen we slagschaduw. Slagschaduw draait met de zon mee en reikt bij zonsondergang en -opgang en in de winter het verst.  

Wat is de norm voor slagschaduw?

Omdat slagschaduw als hinderlijk kan worden ervaren zijn er in de wet normen voor slagschaduw vastgesteld. In de wet staat dat woningen (gevoelige objecten) in de buurt van windturbines jaarlijks in totaal maximaal 5 uur en 40 minuten blootgesteld (17 dagen x 20 minuten) mogen worden aan slagschaduw. In de praktijk komt dit neer op maximaal 12 tot 15 uur per jaar. 

Is er wat bekend over gezondheidsaspecten omtrent corrosie / loslaten van (blad) onderdelen van turbines en de negatieve impact op omgeving (denk aan asbestachtige situaties)?

De producenten van windturbines vinden duurzaamheid erg belangrijk. Uit onderzoek in 2023 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat in de speciale coatings die windmolens moeten beschermen tegen roest, in het verleden mogelijk stoffen zijn gebruikt die belastend zijn voor het milieu. Er zijn geen onderzoeken bekend of, en in welke mate, dit ook daadwerkelijk het geval is. In de sector geldt het advies om bij nieuwe windturbines coatings te gebruiken waar geen of weinig gevaarlijke stoffen uit vrijkomen. Zo worden moderne windturbines tegenwoordig gebouwd met recyclebare turbinebladen.

 

Sowieso komt tijdens het opwekken van stroom met een windmolen er geen CO2, fijnstof of stikstofoxide in de lucht. Er komt wel CO2 vrij bij tijdens de bouw, bij het onderhoud en de afbraak van de windturbines, want daarvoor is energie nodig uit fossiele brandstoffen. Na 3 tot 6 maanden draaien heeft een turbine de hoeveelheid CO-2 bespaard die ontstaan is in de productie en bouw van de turbine zelf.

Meer informatie: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/

Zal landbouwgrond worden gebruikt om zonnepanelen op neer te zetten?

Voor Energiepark Radewijk is het in eerste instantie niet het idee dat er landbouwgrond zal worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zal eerst worden gekeken of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op daken van boeren in de projectgebied.  

Wie bepaalt wat een geschikte locatie is voor een energiepark is en hoe verloopt verder het proces?

De provincie heeft een kaart waarop gebieden aangegeven zijn waar energieparken kunnen komen en waar niet. Initieel zoekt voornamelijk de initiatiefnemer eventueel in combinatie met ingehuurde specialisten dan naar geschikte locaties. Een geschikte locatie voor bijvoorbeeld windenergie is een locatie waar zich geen belemmeringen voordoen. Belemmeringen kunnen van diverse aard zijn als bijvoorbeeld woningen, ondergrondse leidingen, bovengrondse leidingen, infrastructuur, natuurgebieden of gebieden die door Defensie geclaimd zijn, radarverstoring enzovoorts. Ook wordt er voor windenergie gekeken naar de windverwachting op de locatie om de techniek en afmetingen van de windmolen te kiezen en om de economische waarde van een locatie te bepalen. Het is heel belangrijk dat ook de omgeving en alle betrokkenen meegaan in de plannen en samen kijken naar de beste inpassing en mogelijke participatie. Als er een geschikte locatie gevonden is, moet deze in detail worden onderzocht en start de vergunningsprocedure met een milieuonderzoek. Dat bepaalt in het projectgebied een voorkeursalternatief voor de opstelling van de windmolens. Hierna volgt er een bestemmingsplanwijziging en omgevingsvergunning voor de locatie: die zijn benodigd voor de bouw en de exploitatie van het windpark. In dit hele proces hebben alle betrokkenen de mogelijkheid niet alleen mee te bepalen maar ook hun visie op de ontwerpen te geven waar de gemeente en initiatiefnemers rekening mee dienen te houden. In Hardenberg is de Vereniging Duurzame Energie Radewijk een van de initiatiefnemers en aangesloten in dit proces. 

Hoeveel turbines mogen/kunnen er in het gebied van Energiepark Radewijk volgens de provincie Overijssel?

De provincie werkt op dit moment aan het vastleggen van het maximum van de hoeveelheid windenergie die tot 2030 in de provincie mag worden opgewekt. Dit doet de provincie in de Omgevingsverordening. Er wordt in het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE) een voorlopige toedeling gemaakt voor de maxima per voorkeursgebied (waar het zoekgebied van Energiepark Radewijk onderdeel van uit maakt). Het PPE met alle bijbehorende voorkeursgebieden en cijfers lagen tot 28 februari 2024 ter inzage.

Weet gemeente Hardenberg al van dit initiatief? Zijn zij ook betrokken?

Ja. April 2023 hebben de initiatiefnemers van het energiepark een brief gestuurd aan de gemeenteraad en het idee voor Energiepark Radewijk bekend gemaakt. Sinds dat moment is er regelmatig contact (ambtelijk/bestuurlijk) met de gemeente. De gemeente Hardenberg is groot voorstander van ‘initiatieven van onderaf’ om de lokale energietransitie te organiseren. 

Zijn er alternatieven als dit plan niet doorgaat?

De energiedoelstellingen van de provincie Overijssel gaan uit van de ontwikkeling van zo’n 16 moderne windturbines in de gemeente Hardenberg. De ruimtelijke kaders voor deze turbines zijn op een paar plekken in onze omgeving geschikt, ons zoekgebied in Radewijk is er daar een van. De energiedoelstellingen van de gemeente en provincie zijn heel concreet wat betekent dat die turbines komende jaren ontwikkeld zullen gaan worden.

Zijn er andere initiatieven in de provincie waar Windunie bij betrokken is?

Ja. Windunie is in Overijssel betrokken (geweest) bij diverse initiatieven om meer windenergie in de provincie te realiseren. Het gaat hierbij zowel om projecten die al zijn gerealiseerd als projecten die in de planfase zitten. In de gemeente Hardenberg is Windunie niet betrokken bij andere ontwikkelprojecten. Wel is Windunie medeaandeelhouder van windpark de Veenwieken.

Hoe zIt het met de ontwikkeling van een alternatief plan voor een windpark in Radewijk (omgeving Radewijkerweg)?

We hebben niet veel informatie over dit initiatief. Energiepark Radewijk heeft contact gehad met de ontwikkelaar die bij het plan aan de Radewijkerweg is betrokken. In dit contact zijn geen concrete afspraken gemaakt. Het lijkt ons logisch om het gesprek voort te zetten en, eventueel, samen te werken aan het beste ruimtelijke plan voor Radewijk-Wielen.

Hoe groot is de kans dat een andere ontwikkelaar hier een park zou (proberen) te bouwen?

Die kans is heel groot. Twee jaar geleden heeft het Duitse RWE grondeigenaren in Radewijk benaderd met plannen voor een windpark. Die plannen zijn afgeketst omdat de grondeigenaren voorkeur hebben om een energiepark met de inwoners van Hardenberg te ontwikkelen. Het beleidskader voor wind op land van de provincie gecombineerd met de ambitie van Hardenberg om energieneutraal te worden, maakt Radewijk een heel logische locatie voor een windpark.

Houden jullie rekening met de projecten in Duitsland en ‘achterin bij de Radewijkerweg’ zodat er geen woningen worden ingebouwd (tussen turbinelijnen/windparken)?

De gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel houden goed in de gaten welke initiatieven er spelen. We denken dat de verschillende plannen aan beide zijden van de grens voldoende ruimte geven aan inwoners. Zo is de onderlinge afstand tussen Energiepark Radewijk en het Duitse plan in Wielen zo’n 2 kilometer. Andere initiatieven zijn minder concreet maar zoals de initiatiefnemers van Energiepark Radewijk die kennen, levert dat voor de directe omgeving geen extra uitdagingen op.

Waarom zijn voor de informatiebijeenkomst omwonenden uitgenodigd die tot 1500 meter afstand van het energiepark wonen?

Direct-omwonenden van een energiepark zijn een heel belangrijke doelgroep bij de ontwikkeling van een energie- of windpark. Bij het bepalen van deze groep wordt vaak een afstandscriterium gehanteerd tot het ontwikkelgebied. Energiepark Radewijk sluit aan bij de keuze die de provincie Overijssel maakt: omwonenden binnen een straal van 1500 meter van het park worden aangeduid als ‘direct-omwonenden’. 

Hoe worden de meningen van omwonenden afgewogen in het participatieplan?

In een participatieplan staat hoe inwoners van Hardenberg en omwonenden en belanghebbenden in de omgeving van Energiepark Radewijk procesmatig en financieel kunnen deelnemen aan de ontwikkeling en uitvoering van het energiepark. In het plan geven de initiatiefnemers per groep van belanghebbenden aan welke (financiële) instrumenten beschikbaar zijn en hoe inwoners kunnen meepraten over de inhoud van het plan. Dit plan gaat hiermee over de belangen, meningen en issues van alle inwoners. Omwonenden zijn een belangrijke stakeholder in het totale palet aan stakeholders. Niet meer en niet minder. 

Als alle omwonenden tegen zijn stoppen jullie dan?

Nee. De gemeente Hardenberg wil 100% energieneutraal worden.  Inwoners en bedrijven in Hardenberg verdriedubbelen de komende vijftien jaar het huidige energieverbruik. Die stroom zal dus grotendeels lokaal opgewekt worden. De energietransitie is een grote maatschappelijke opgave waarbij de overheid, als vergunningverlener, bij het realiseren van lokale energiedoelstellingen individuele belangen toetst aan het maatschappelijk belang.

 

De provincie is bevoegd gezag in de ontwikkeling van grootschalige duurzame energie. Daarom is van belang dat de Provincie onlangs heeft bevestigd vast te houden aan de realisatie van 2TWh duurzame opwek (wind en zon) voor 2030 in Overijssel. In de provinciale plannen is specifiek voor het gebied Hardenberg/Ommen ruimte geïdentificeerd voor nog zo’n 16 moderne turbines. Dit getal is gebaseerd op het plafond wat de provincie heeft vastgesteld: maximaal 400 GWh per jaar aan duurzame energie opgewekt voor 2030 uit wind en zon in dit gebied. Van die opgave wordt circa 70 GWh al geproduceerd door het windpark bij Dedemsvaart (Veenwieken). De meest moderne turbines produceren circa 20 GWh per jaar. Daarmee is er nog ruimte voor maximaal 16 turbines in Hardenberg/Ommen (400 GWh – 70 GWh = 330 GWh / 20 GWh = 16 turbines). 

 

We snappen dat de komst van windturbines voor direct-omwonenden van een energiepark intimiderend kan zijn. Tegelijkertijd denken we dat Energiepark Radewijk op een goede manier kan bijdragen aan de maatschappelijke opgave. We borgen met 90% lokaal eigendom dat het rendement van het energiepark grotendeels in Hardenberg blijft. Het maatschappelijk belang van het laten slagen van de lokale energietransitie weegt voor ons het zwaarst.

 

Meer informatie: 

-              Meerjarenprogramma Gemeente Hardenberg: https://www.hardenberg.nl/gemeente/gemeente-vervolg/duurzaam-hardenberg/meerjarenprogramma

-              Provincie website windinformatie: https://www.overijssel.nl/onderwerpen/water-en-klimaat/windenergie

-              Provinciaal Programma Energie Overijssel - Ontwerpversie 2024: https://www.overijssel.nl/loket/terinzageleggingen/terinzagelegging-ontwerp-aanpassing-omgevingsverordening-overijssel-windenergie-en-provinciaal-programma-energiestrategie-2024

Komt het vaker voor dat een plan doorgaat ook als de omwonenden tegen zijn? Zijn er wel is plannen gecanceld omdat de omwonenden het niet willen? Welke dan?

Voor de bouw en exploitatie van windturbines is een omgevingsvergunning nodig. Die vraagt een ontwikkelaar aan bij het bevoegd gezag (gemeente of provincie). Het gebeurt weleens dat een vergunning niet wordt verleend (en plannen voor een zonne- of windpark niet gerealiseerd worden). Het bevoegd gezag toetst op ruimtelijke kaders en soms zijn die niet voldoende (of niet-voldoende onderbouwd) waardoor initiatiefnemers geen vergunning krijgen. 

 

Ook wanneer er door het bevoegd gezag een omgevingsvergunning is verleend, kan er nog een probleem voor het initiatief ontstaan. Betrokkenen kunnen bij de Raad van State in beroep gaan tegen een verleende vergunning en hun zaak winnen. In dit geval wordt de verleende vergunning vernietigd.  

Kan er sprake zijn van waardedaling van woningen in het projectgebied?

Dit is complexe materie. Eventuele waardedaling, en de mate waarin, heeft bijvoorbeeld maken met de afstand van de woning tot een windmolen. Ook heeft dit bijvoorbeeld te maken met de regio. De Nederlandse overheid hanteert 1,4% als gemiddeld dalingspercentage. Er zijn ook projecten bekend waar men uitkwam op 2,5% waardedaling. 

Heb ik recht op planschade als er een energiepark in mijn buurt wordt gebouwd?

Wie verwacht dat de waarde van zijn woning door de komst van windmolens daalt, en dat verschil graag gecompenseerd wil hebben, heeft twee mogelijkheden: de gemeente verzoeken de WOZ-waarde van hun huis te verlagen, of een planschadeclaim in te dienen op grond van het gewijzigde bestemmingsplan. Een woningwaardedaling van 2% wordt maatschappelijk aanvaardbaar geacht en komt niet in aanmerking voor planschade; gevallen rond de 2% moeten goed onderbouwd worden met een taxatierapport. Gevallen boven de 2% kunnen recht geven op planschade. 

Kijken jullie ook naar de rest van de omgeving zoals dieren? Niet alleen naar de omwonenden?

Ja. De milieueffecten van het ontwikkelen van een windpark op flora en fauna wordt in kaart gebracht, onderzocht en getoetst (door een onafhankelijke commissie) voor vergunningverlening kan plaatsvinden. Uitgangspunt voor dit onderzoek is dat de ontwikkeling van een windpark niet ten koste mag gaan van beschermde dieren of van hun leefgebied. Is dit wel zo dan zullen hiervoor compensatie of mitigatie maatregelen moeten worden genomen. Voordat de vergunning verleend kan worden, moet aangetoond worden dat het energiepark zal gaan voldoen aan de hiervoor geldende normen.

 

Daarnaast wordt ook de bodemkwaliteit in kaart gebracht. Er zal voorafgaand aan de vergunningverlening onderzocht worden of er ter plaatse van het energiepark geen bodemverontreinigingen zijn of dat er archeologische resten liggen. Nadat deze onderzoeken zijn uitgevoerd en eventuele belemmeringen in kaart zijn gebracht, moet het energiepark ook aantonen hoe er omgegaan zal worden met de locatie specifieke situatie. Door wetten, regels en normen wordt voorkomen dat een vergunning verleend kan worden zonder dat al deze aspecten zijn afgewogen.

Meedoen en profiteren van Energiepark Radewijk

Gaan jullie iets met het belang van de omwonenden doen?

De ambitie van Energiepark Radewijk is om een ‘goede naober’ te zijn. Dit betekent maximale aandacht voor het beperken van geluid, slagschaduw en uitzicht als belangrijkste overlastveroorzakers. Hiernaast willen we met het energiepark een minimale impact op omgeving en landschap. Door de lusten en lasten van het energiepark eerlijk te delen met, onder andere, de direct-omwonenden willen we het draagvlak voor de plannen zo groot mogelijk maken. Natuurlijk kunnen direct-omwonenden ook meepraten bij het ontwikkelen van de plannen.

 

Het eerlijke verhaal is ook dat we niet verwachten dat we iedereen blij of tevreden kunnen maken. Een energiepark heeft impact op de omgeving. Molens zijn zichtbaar en kunnen tot overlast leiden. Een succesvolle (lokale) energietransitie is een groot maatschappelijk project en proces waarbij de positie van individuele inwoners door de overheid (vergunningverlener) op basis van ruimtelijke kaders gewogen wordt ten opzichte van het maatschappelijk belang: groene energie zodat Hardenberg een leuke plek blijft om te wonen en werken voor inwoners. Overigens is zo’n afweging bij een energiepark niet anders dan bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk, een bedrijventerrein of een nieuwe (snel)weg. 

Levert Energiepark Radewijk financieel voordeel op voor de omgeving?

Energiepark Radewijk wil een goede naober zijn. Dit doen we onder andere door financiële kansen in de omgeving te bieden. Voor Energiepark Radewijk denken we dat 90% van het project direct van de inwoners en ondernemers moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een stukje windmolen te kopen. Ook als je niet wil investeren kun je financieel mee profiteren, bijvoorbeeld door stroom uit het energiepark te kopen tegen een gunstige stroomprijs. Ook wordt er een omgevingsfonds ontwikkelt waaruit sociale projecten in de omgeving gefinancierd kunnen worden.  

Hoeveel geld gaat het opleveren?

De ambitie van Energiepark Radewijk is om een ‘goede naober’ te zijn. Dit betekent maximale aandacht voor het beperken van geluid, slagschaduw en uitzicht als belangrijkste overlastveroorzakers. Hiernaast willen we met het energiepark een minimale impact op omgeving en landschap. Door de lusten en lasten van het energiepark eerlijk te delen met, onder andere, de direct-omwonenden willen we het draagvlak voor de plannen zo groot mogelijk maken. Natuurlijk kunnen direct-omwonenden ook meepraten bij het ontwikkelen van de plannen.

 

Het eerlijke verhaal is ook dat we niet verwachten dat we iedereen blij of tevreden kunnen maken. Een energiepark heeft impact op de omgeving. Molens zijn zichtbaar en kunnen tot overlast leiden. Een succesvolle (lokale) energietransitie is een groot maatschappelijk project en proces waarbij de positie van individuele inwoners door de overheid (vergunningverlener) op basis van ruimtelijke kaders gewogen wordt ten opzichte van het maatschappelijk belang: groene energie zodat Hardenberg een leuke plek blijft om te wonen en werken voor inwoners. Overigens is zo’n afweging bij een energiepark niet anders dan bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk, een bedrijventerrein of een nieuwe (snel)weg. 

Hoeveel geld krijgen grondeigenaren / omwonenden?

Dat is nog niet bekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hanteert een maatstaf dat 3,5% van de totale omzet van een park beschikbaar zou moeten zijn voor de jaarlijkse grondvergoedingenpot*. Aanvullend ziet dit energiepark ruimte voor woningvergoedingen, een maatschappelijk fonds, coöperatieve stroomcontracten en mede-eigenaarschap (financiële participatie). Detailafspraken hierover worden vaak in een omgevingsdialoog afgesproken. 

*Voor de SDE++ 2023 worden de grondkosten constant gehouden op 0,0021 euro/kWh.  Basisbedrag (7,0 - 7,5 m/s) 0,0604 €/kWh. 0.0021/0.0604=3.5%. 

 

Meer informatie: https://www.pbl.nl/sites/default/files/downloads/pbl-2023-eindadvies-sde-plus-plus-2023-4814.pdf

Hoeveel geld komt er in een gebiedsfonds?

Als Energiepark Radewijk groene stroom produceert, wordt er jaarlijks zo’n 50 eurocent per opgewekte MWh in een gebiedsfonds gestort. Het gebiedsfonds stelt jaarlijks gelden beschikbaar aan de directe omgeving van het energiepark om hiermee de lokale maatschappij te versterken. De hoogte van dit fonds is dus mede-afhankelijk van de hoeveelheid energie die jaarlijks door het park wordt opgewekt en zal maximaal zo’n € 50.000 per jaar bedragen. Vanuit dit fonds kunnen verschillende soorten (maatschappelijke) projecten gestart worden. Denk aan een beplantingsplan, een buurt-taxi, asbestsanering of het versterken van de recreatieve functie van een gebied door het aanleggen van een wandel- of fietspad.

Wie is de energiecoöperatie uit Hardenberg die wil samenwerken met Energiepark Radewijk?

Energiek Hardenberg wil de aanjager en initiator zijn van duurzame energieprojecten in de gemeente Hardenberg. Ze ondersteunen en adviseren inwoners bij het realiseren van eigen initiatieven. De coöperatie maakt inwoners bewust van duurzaamheid zodat zij zelf de kartrekker willen zijn van duurzame energieprojecten. Energiek Hardenberg kan de coöperatie zijn waarmee Energiepark Radewijk het lokaal eigendom van het park gaat realiseren.

Meer informatie: www.energiekhardenberg.nl 

Waarom zou je als burger/omwonende meedoen met windontwikkeling?

Wind en zon is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar niet samen van profiteren? Energiepark Radewijk wil de inwoners en bedrijven van Hardenberg zekerheid bieden over de beschikbaarheid van groene energie tegen een stabiele en eerlijke prijs. Ons coöperatief model, waarbij iedereen kan meepraten, meedoen en meeprofiteren, is bij uitstek geschikt om de opbrengsten van onze eigen wind- en zonnestroom zoveel mogelijk lokaal te laten landen.

Waarom is 90% lokaal eigenaarschap beter voor inwoners?

In Nederland is 50% lokaal eigenaarschap het uitgangspunt bij de meeste wind- en energieparken. Vaak werkt een commerciële ontwikkelaar hiervoor samen met een lokale partij. Bij Energiepark Radewijk gaan we uit van 90% lokaal eigendom. Het verschil tussen Energiepark Radewijk en parken met 50% lokaal eigendom is dat door 90% lokaal eigenaarschap en samenwerking met een coöperatieve ontwikkelaar winstmaximalisatie niet voorop staat. Dus als er keuzemogelijkheden ontstaan in het ontwerpproces, kunnen de afwegingen van de omgeving echt meegenomen worden, ook als we daar collectief wat rendement voor moeten inleveren. Dat zie je al in de afspraak dat dit energiepark géén slagschaduw overlast wil creëren en dus al voornemens is om op de momenten dat slagschaduw kan ontstaan de turbines stil te zetten. Een ander voorbeeld is de bereidheid van dit energiepark op het onderzoeken (en indien mogelijk) het additioneel investeren in het aanschaffen van naderingsdetectie voor luchtvaart waardoor de verlichting ’s nachts vaker uit kan. 

 

Meer informatie: https://www.rvo.nl/onderwerpen/windenergie-op-land/verlichting-windturbines

Hoe denken jullie te gaan komen tot (90%) lokaal eigenaarschap?

Lokaal eigenaarschap gaat over eigendom van de windturbines en zeggenschap over de stroom die wordt opgewekt. In samenspraak met de energiecoöperatie willen we een opzet maken waarbij zo veel mogelijk inwoners kunnen meedoen en meeprofiteren. Denk hierbij aan financieel rendement op een lening aan het project, stroom die voor een lokale prijs beschikbaar komt voor inwoners, vergoedingen voor omwonenden en/of een maatschappelijk fonds In Nederland zijn al diverse voorbeelden waar lokaal eigenaarschap op deze manier is geregeld.

Hoeveel geld moet je inleggen en krijg je eruit als lokaal eigendom?

Lokaal eigendom betekent dat inwoners en ondernemers samen, deels, of helemaal eigenaar zijn van windmolens, batterij of zonnepanelen in Energiepark Radewijk. En dat zij kunnen (mee)beslissen over het project en over een deel of over alle stroomopbrengsten. Energiepark Radewijk streeft naar een lokaal eigendom percentage van 90% zodat het overgrote deel van de opbrengsten in de regio blijft. Eigendom betekent dat aandeelhouders/initiatiefnemers hun aandeel in het project zelf financieren of dit met hulp van een bank organiseren. Hoeveel geld er in Energiepark Radewijk geïnvesteerd gaat worden, is op dit moment nog niet te zeggen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de omvang van het park.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Als je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Energiepark Radewijk, houd dan deze website in de gate.  

Hoeveel geld moet je inleggen en krijg je eruit als lokaal eigendom?

Lokaal eigendom betekent dat inwoners en ondernemers samen, deels, of helemaal eigenaar zijn van windmolens, batterij of zonnepanelen in Energiepark Radewijk. En dat zij kunnen (mee)beslissen over het project en over een deel of over alle stroomopbrengsten. Energiepark Radewijk streeft naar een lokaal eigendom percentage van 90% zodat het overgrote deel van de opbrengsten in de regio blijft. Eigendom betekent dat aandeelhouders/initiatiefnemers hun aandeel in het project zelf financieren of dit met hulp van een bank organiseren. Hoeveel geld er in Energiepark Radewijk geïnvesteerd gaat worden, is op dit moment nog niet te zeggen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de omvang van het park.

Hoe kan ik een vraag stellen?

Voor vragen kun je dit contactformulier invullen.


CONTACT

Naam: Vereniging Duurzame Energie Radewijk

Voorzitter: Tino Odink

Straat: Wielenweg 8x

Plaats: 7791HA Radewijk

Email: duurzame.energie.radewijk@gmail.com

KvK Nummer: 86655450